Drs. Ing. H.A.J. (Henk) Boerboom -- Regional Manager / Akzo Nobel Technology & Engineering B.V.

"Learning Mandarin Chinese has been fun, although mastering Mandarin Chinese is not something that should be taken lightly. Phonetics play such an important role for the eaning of words,that learning it from a native speaking tutor is almost a prerequisite. Hearing the language and seeing how sounds are made is at least as important as understanding the rammar to the language. Practising pronunciation, with no reference to any other language, is what makes mastering this language quite a challenge. Nevertheless it is very rewarding when you try to say something in Chinese in China and people understand it. Chinese people surely appreciate it."


 

Gaëlle Thomas
I decided to learn Mandarin for myself, as a hobby. I love languages and I think the Mandarin is one of the most challenging ones!
I've always been interested by the Chinese culture, the civilization, the diversity of the Chinese people. This country is so big and so rich in many ways, there is so much to learn and discover about it.
I wish that one day,I will have the chance to visit China and put in practice my little knowledge. I know it will take time ,but the will can move mountains, it is just a question of time, patience and lots of efforts.
I am optimistic that with the help of my teacher Jin, I will succeed!

Anton Bouwensch (1929), Oosterbeek

Lang voor de tweede Wereldoorlog een feit was geworden had een voorval mij als drie-jarige tot de overtuiging gebracht dat ik de Chinese taal moest zien meester te worden. Het is echter onvoorstelbaar hoe een onuitroeibare, op niets gestoelde mening, zijn kop blijft opsteken: “Het is onmogelijk als je al niet van kinds af aan hiermee bent opgegroeid. En wat heb je er eigenlijk aan?”

Na talloze pogingen gedurende vele, vele jaren bracht een advertentie in een Chinese winkel in Arnhem mij in contact met Jin Guo van Rainbow Global Business – Chinese School Arnhem. Van meet af aan had zij vertrouwen in mijn kunnen. De motivatie was voor haar kennelijk duidelijk in het voorgesprek zichtbaar geworden. Hoewel ik er niet omheen draaide dat de motivatie gestoeld was op een voorval dat zich een driekwart eeuw geleden had voorgedaan, bleef zij in mij geloven.Haar manier van lesgeven heeft voor mij een duidelijke structuur in de Chinese taal zichtbaar gemaakt. Natuurlijk ben ik met een eerste module nog niet aan een lopend gesprek toe. Dat kan met geen enkele vreemde taal. Belangrijk is echter het inzicht dat de Chinese taal een logische opbouw heeft. Dat geldt ook voor de karakter tekens. Het is voornamelijk de angst voor het onbekende die hier in feite remmend kan werken. Eenmaal deze angst overwonnen te hebben opent zich een wereld die haar weerga in de Europese talen niet heeft; de ganse cultuur, de manier van omgang, het respect voor de medemens komt opeens in een ander daglicht te staan.

Belangrijk bij het zich eigen maken van taal en karakter is het voortdurend repeteren van het voorgaande. Hiermee wordt niet alleen woord en karakter teken je eigendom, de diepere achtergrond van het ontstaan van deze taal in woord en geschrift openbaart zich als vanzelf na enige tijd.

Persoonlijk heb ik dit repeteren op een drietal mogelijkheden voor mijzelf uitgewerkt. Eerst heb ik een lijst gemaakt van drie tabellen: Pin Yin – karakter teken – Nederlands. In verloren ogenblikken kan ik dan in bijvoorbeeld bus of trein met deze uitgeprinte lijst, die ik altijd bij mij heb, repeteren. (Onderhouden noemt Jin dat.) Straks gaan we aan de tweede module werken. Ik kijk met spanning uit naar dit ogenblik.

 

Rineke Kaal

Jin Guo is a professional teacher, she is capable to transfer her excellent knowledge of the Chinese language and is eager to get the best out of you. Jin is always ready to help you to find the right study material for you, suiting your level and ambitions.

I greatly enjoyed my lessons at Jin Guo's school. Although learning Chinese is my main goal, Jin also taught me a lot about the Chinese culture.

Jin Guo is first of all a language trainer, but gradually we developed a nice friendship as well.
 

Moana Aaldering

In Maastricht heb ik vier jaar Chinees gestudeerd op de Hogeschool Zuyd. Tijdens mijn studie ben ik twee keer naar China geweest waar ik de kans kreeg om mijn Chinees beter onder de knie te krijgen. Weer terug in Nederland merkte ik dat het vergeten van de karakters ontzettend snel ging. Zelfs karakters die ik eerst met mijn gemak kon opschrijven moest ik gaan opzoeken in een woordenboek!

Ik besloot actie te ondernemen en kwam via het internet bij de Chinese School Arnhem terecht. Na een intakegesprek ben ik begonnen met privelessen. Elke dinsdagavond probeer ik met de lerares (Jin Guo) twee uur lang alleen maar Chinees te spreken. Samen met haar werk ik aan mijn zinsconstructie en leer ik nieuwe woorden en uitdrukkingen. Ondanks mijn vier jaar studie moet ik nog veel leren. Zoals Jin het mooi zegt: "Je hebt heel veel mooie pareltjes, maar nu moet je er nog een mooie parelketting van rijgen."

 

Karin Pordon


De interesse in China en de Chinese taal is ontstaan toen mijn oom met een Chinese vrouw trouwde. Tijdens mijn studie heb ik 5 maanden in Hong Kong gestudeerd en daar ben ik begonnen met het volgen van Chinese les. Terug in Nederland begon het toch weer te kriebelen en na wat gezoek op het internet kwam ik uit bij Chinese School Arnhem en Jin. Na een prettig intake gesprek ben ik begonnen met de communicatielessen en heb ik ontzettend veel geleerd. Alles wat ik 1,5 jaar daarvoor in Hong Kong had geleerd kwam snel weer terug en in korte tijd heb ik er ontzettend veel bij geleerd.


De lessen van Jin zijn erg prettig, ze heeft geduld en legt alles rustig uit. Ook is er veel ruimte voor vragen en eigen inbreng. Door de gemoedelijke sfeer durf je fouten te maken en wordt er vooral met elkaar gelachen om de gemaakte fouten. Het lesmateriaal is ook erg prettig om mee te werken. De hoofdstukken zijn structureel en duidelijk op gebouwd waardoor je snel nieuwe woorden, zinnen en grammatica leert. Ook de oefeningen aan het eind van het hoofdstuk zijn goed te doen, er zijn luisteroefeningen, vertaaloefeningen en rollenspellen.


Ik geniet erg van de lessen van Jin, heb al ontzettend veel geleerd en hoop de komende tijd nog veel meer te leren!